KUVITTAJAT VS. HESARI

huhtikuu 21, 2009

Kuvittajien tekijänoikeusasia on jälleen ajankohtainen:

Sanoma News -konsernin lehdet – kärjessä Helsingin Sanomat – ovat lähdössä vaatimaan freelancereiltaan kaikkia taloudellisia tekijänoikeuksia. Freelancerin ansiot tulevat juttujen, valokuvien ja graafisen työn tekijänoikeuksien myymisestä. Nyt laajemmista oikeuksista ei haluta maksaa lisäkorvauksia.

Helsingin Sanomien freelancereille lähettämä viesti on, että toimitusten kuukausipalkkaisilta journalisteilta on vastaavasti “hankittu” kaikki oikeudet viime vuosina. Kuukausipalkkaisia toimittajia ja freelance-toimittajia halutaan nyt “kohdella” samalla tavoin. Lisäksi viitataan alalla vallitsevaan käytäntöön.

Vallitseva käytäntö ei ole kaikki oikeudet kustantajalle! Useimmiten freelancerit luovuttavat ensi- ja kertajulkaisuoikeuksia tai vapaata käyttöoikeutta. Freelancerille jää tällöin myös omia taloudellisia oikeuksia. 

Alan kauppatavan mukaan laajempien oikeuksien pitäisi näkyä korkeampina palkkioina. Hesari irtisanoutuu viestillään alan vallitsevasta käytännöstä.

Freelancerilla on oltava oikeuksia itse luomiinsa aineistoihin. Oikeuksien vaatiminen yksipuolisesti laadituilla sopimuksilla on vastoin tekijänoikeutta ja yleistä sopimusoikeutta! 

http://www.adressit.com/freentekijanoikeus -sivuilla on Journalistiliiton nettiadressi sanomalaisen freelancerin tekijänoikeuksien puolesta: Hesari, näpit irti freelancerin tekijänoikeuksista!

 Journalistiliitto on 15 000 journalistin edunvalvontajärjestö. Liiton jäsenistä joka kymmenes on lehdistöön itsenäisen yrittäjän tai ammatinharjoittajan asemassa työskentelevä freelancer.

 Sanoma Newsin lehtien valikoimaan kuuluu Pohjoismaiden suurimman päivälehden Helsingin Sanomien lisäksi Suomen suurin iltapäivälehti Ilta-Sanomat, kaupunkilehtiä, maakuntalehtiä, paikallislehtiä sekä ilmoituslehti.

Mainokset

5 Responses to “KUVITTAJAT VS. HESARI”

 1. daada Says:

  Sarjakuvaväki keskustelee asiasta kvaakissa:

  http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,11214.0.html

  Mielenkiintoista nähdä kuinka moni kuvittaja kehtaa tämän jälkeen tehdä töitä Hesarille. Ketkä pistävät lyhytnäköisesti oman edun yhteisen edelle?

 2. daada Says:

  Henkilökohtainen suosikkini uudessa sopimuksessa on kohta missä Hesari voi mielin määrin tilailla kuvituksia (työsuorituksia) ja maksaa vain niistä mitä julkaisee ja samalla pitää itsellään kaikki oikeudet myös kuviin joita ei ole julkaistu saati maksettu.

 3. daada Says:

  Pistän vielä tämänkin tänne kun on niin hyvää luettavaa:

  http://parkisto.blogspot.com/2009/04/hyvaa-tekijanoikeuspaivaa-kaikille.html

 4. daada Says:

  Tänään sain jälleen kerran kieltäytyä työstä Hesarille. Kipeää teki kun rahalle olisi ollut käyttöä enemmän kuin koskaan. Odotan mielenkiinnolla maanantaita kun käyn kirjastossa vilkaisemassa sunnuntain lehteä (oma Hesariin tilaus on peruttu aikaa sitten) ja selviää kuka maamme selkärangattomista kuvittajista on ottanut homman vastaan. Kulkusille potkin jos tulee kadulla vastaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: