DAADA LOPETTAA

joulukuu 9, 2008

loppu1

kustannustoiminnan. Julkaistujen uusien sarjakuvien kappalemäärässä tapahtunut räjähdysmäinen kasvu ja siitä seurannut armoton kilpailu lukijoista on ajanut Daadan taloudellisesti tilanteeseen jossa ei ole enää mieltä jatkaa julkaisutoimintaa. Taustalla on myös kaksi hävittyä oikeustaistelua ja niistä maksettavaksi langenneet oikeudenkäyntikulut, tekijänoikeusrikkomusmaksut, kunnianloukkauskorvaukset ja sakot epäeettisestä toiminnasta.

Daada tulee julkaisemaan vielä Ufoja Lahdessa-sarjan loppuun mutta ei mitään muuta. Ufoja Lahdessa-lehden neljännen osan ilmestyttyä ensi syksynä, Daada laittaa lapun luukulle.

Mainokset

14 Responses to “DAADA LOPETTAA”

 1. daada Says:

  Julkihan tämäkin tulee, joten voin ihan hyvin tämän laittaa esille itsekin.

  ”Perättömien tietojen esittäminen kävi kalliiksi Daadalle.

  Daada tuomittiin käräjäoikeudessa mm. neljästä törkeästä kunnianloukkauksesta. Daadan toimitusjohtaja oli systemaattisesti loukannut ja kiusannut yksityishenkilöitä internetissä kustantamon blogissa. Kyseenalaiset tekstit määrättiin poistettaviksi. Daada oli esittänyt blogissaan mm. tekaistun väitteen, että yksi kustantamon artisteista olisi mainostanut Japanissa penispumppua ja etsineen itselleen elättäjää vanhemmista naishenkilöistä. Oikeus tuomitsi Daadan maksamaan usealle osapuolelle korvauksia henkisistä kärsimyksistä, sakkoja sekä selvittely- ja oikeudenkäyntikuluja.

  Syyttäjä vaati Daadan toimitusjohtajalle rangaistusta rikoslain 24 luvun 8 §:n nojalla yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä ja rikoslain 24 luvun 9 §:n nojalla kunnianloukkauksesta. Syytteen mukaan Daadan toimitusjohtaja oli oikeudettomasti kirjoittanut ja julkaissut tekstejä, joissa hän oli esittänyt tarpeettomasti ja yksipuolisesti tietoja ja vihjauksia tunnistettavissa olevien henkilöiden yksityiselämän piiriin kuuluvista asioista.

  Yrityksen blogissa julkaistut tekstit olivat Daadan toimitusjohtajan itsensä laatimia. Näistä teksteistä jokainen oikeudenkäynnin todistanut saattoi itse helposti muodostaa kuvan Daadan toimitusjohtajan tarkoitusperistä, motiiveista ja henkisestä tasapainosta. Asiantuntijoiden käsityksen mukaan tekstit eivät voineet olla tervejärkisen henkilön kirjoittamia.

  Oikeudenkäynnin aikana todistajat antoivat järkyttäviä kuvauksia Daadan toiminnasta, mitkä tukivat niitä käsityksiä, mitä syyttäjä avauspuheenvuorossaan toi esiin.

  Teksteissä Daadan toimitusjohtaja muun muassa luonnehti kustantamolle töitä tehneen kirjailijan henkisesti häiriintyneeksi sekä esitti lääketieteellisiä arvioita tämän mielenterveydestä. Lisäksi hän väitti valheellisesti, että toinen työnantaja olisi määrännyt kirjailijan terapiaan.

  Eräs todistajista kertoi lähteneensä Tampereelle, koska yhteistyö toimitusjohtajan kanssa kävi kestämättömäksi ja mahdottomaksi. Ongelmia yritettiin ratkoa sovittelevissa istunnoissa tuloksetta. Daadan toimitusjohtajan aiheuttamista ongelmista oli keskusteltu myös luottamusmies tasolla, mutta kukaan ei saanut toimitusjohtajaa järjestykseen ja todistaja päätti irtautua työsuhteesta. Todistaja kertoi, että jälkeenpäin ajatellen hänen olisi jo huomattavasti aikaisemmin tullut irtautua Daadasta ja joutuneensa sairaslomalle toimitusjohtajasta johtuvista syistä. Syyttäjän kysymykseen toimitusjohtajan henkisestä tasapainosta tai mahdollisesta simputtamisesta, todistaja vastasi: ” Toimitusjohtajalla on persoonallisuushäiriö, mikä tekee yhteistyön mahdottomaksi”.

  Oikeusistunnon aikana tuli esiin myös erään taiteilijan itsemurhayritys ja yrityksen mahdollinen yhteys Daadan toimintaan. Daadan toimitusjohtaja myönsi, että tapahtumahetkellä kyseinen taiteilija toimi hänen alaisuudessaan. Lisäksi toimitusjohtaja myönsi olleensa paikalla, kun tapaus sattui. Toimitusjohtaja kuitenkin väitti tapahtuman syynä olleen pitempiaikaisen lääkkeiden väärinkäytön eikä pitkään jatkuneen henkisen väkivallan. Tapauksen todistaja ei kuitenkaan vahvistanut toimitusjohtajan näkemystä.”

 2. daada Says:

  Kiitokset unohtui. Kiitos kaikille toimintaa tukeneille ja kirjoja ostaneille. Kiitos!

 3. daada Says:

  Myös anteeksipyyntö unohtui. Anteeksi hirveästi. Kyllä nyt hävettää.

 4. daada Says:

  Jotkut ovat esittäneet epäilynsä Daadan lopettamisuutisen todenperäisyydestä. Vakuutan kustannustoiminnan loppumisen olevan todellakin totisinta totta. Valitettavasti. Daadassa ei olla kuitenkaan vaivuttu epätoivoon vaan jatkamme eteenpäin positiivisin mielin. Julkaisutoiminnan loppuminenhan ei tarkoita Daadan loppumista. Daada jatkaa toimintaansa mutta tulemme keskittymään sellaisiin asioihin mitä kuvittelemme osaavamme paremmin kuin kirjakustantamisen kaikkine oheistoimintoineen.

 5. Kalle Says:

  Kiitos Marko ja Annemari loistavasta työstä.

 6. daada Says:

  Kommentoin vielä sen verran että itse näen henkilökohtaisesti epäonnistuneeni kustantajana siinä mitä päätimme julkaista. Valinnat eivät selvästikään olleet viisaita ja pohjautuivat omaan (huonoon) makuun ja siihen mitä Daadan rahapussilla oli mahdollista hankkia julkaistavaksi (eli pääosin omia ja tuttujen teoksia). Meillä oli suunnitelmia julkaista kaupallista sarjakuvaa mutta jokainen projekti kaatui liian suuriin ennakkomaksuihin. Emme uskaltaneet ottaa kovia taloudellisia riskejä. Kuvittelimme pystyvämme julkaisemillamme kirjoilla pian rahoittamaan jonkin suuremman hankkeen. Niin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut. Mikä voi olla myös onni. Luultavasti kaavaillut projektit olisivat olleet samanlaisia floppeja kuin muutkin Daadakirjat (paitsi Katja Tukiainen works ja Lihat puntarissa) ja olisimme päätyneet velkavankeuteen.

 7. daada Says:

  En taida osata luovia tästä ulos ehjin nahoin. Tuo yllä oleva teksti ei tietenkään tarkoita että en seisoisi edelleen kustannuspäätösten takana. Minusta kaikki meidän kustantamat kirjat ovat olleet julkaisemisen arvoisia. Vika oli käsittääkseni julkaisustrategiassa. Olisi pitänyt osata löytää väliin kustannettavaksi teoksia jotkä kiinnostavat myös lukijoita. Se että ei opittu kymmenessä vuodessa tekemään hommaa paremmin on minulle riittävä todiste siitä että ei osata pyörittää kustantamoa ja on aika yrittää jotain muuta.

 8. Ville H. Says:

  Raadot haisevat ojassa, mutta taistelu jatkuu!

  Marko ja Annemari, kiitos. Pyyteetöntä ja tinkimätöntä työtä ei koskaan palkita kuten pitäisi.

 9. Solja Says:

  Kepeät mulla Daadalle (siis kustannustoiminnalle), ja kiitos korkea tasoisesta sarjakuvasta!

  Se että tekee, tuo ja kustantaa sarjakuvaa ei ehkä ole rahallisesti fiksua, mutta teitte kulttuuriteon.

  Halaus teille olemmille!
  (Ja, nyt on enemmän aikaa tehdä sarjakuvaa, ja sen te osaatte paremmin kuin moni muu.)

 10. daada Says:

  Yritetään pysyä asialinjalla. Tälläisestä herkistelystä uskottavuus murenee ja lisäksi tulee vielä haikea mieli.

 11. Dyslexia nervosa Says:

  Olen tätä lausetta

  ”Kepeät mulla Daadalle (siis kustannustoiminnalle)”

  yrittänyt tulkita jo vuorokauden! En näköjään ymmärrä suomea. Mitä tuo lause tarkoittaa?

 12. daada Says:

  Kiitos. Just tuollaista. Ei mitään positiivista hömppää.

 13. Petteri Tikkanen Says:

  ”Kepeät mullat Daadalle”
  lienee oikeaoppinen vanhakantaiseen suomalaiseen sananlaskuun pohjautuva muoto kyseiselle virkkeelle.

 14. daada Says:

  Nyt kun kustannustoiminta on pyörähtänyt uudestaan käyntiin, palasin tähän lopettamiskirjoitteluun ja luin kaiken uudestaan. Tekstistä ei taida ymmärtää että nuo oikeusjutut ym. oli vain showta? Piti tehdä lopusta dramaattisempi. Näin jälkeenpäin ajatellen taisi olla huono vitsi. Sori.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: