SYKSYN UUTTA DAADAA osa 3

elokuu 20, 2008

Helsingin sarjakuvafestivaaleillakin vierailevan Martin tom Dieckin esikoisteos ja 90-luvun klassikko, Viaton matkustaja ilmestyy suomeksi Helsingin sarjakuvafestivaaleille viikolla 37. Kaupan hyllylle kirjaa tuskin saadaan samalla viikolla mutta seuraavalla eli viikolla 38.

Kirjan ennakkoon tilanneille ja maksaneille kirja toimitetaan heti viikon 38 alussa ilman postikuluja edulliseen 23 euron hintaan.

Martin tom Dieck on saksalainen kuvittaja ja sarjakuvataiteilija joka asuu ja työskentelee Hampurissa. Hän on syntynyt 1963 Oldenburgissa. Vuosien 1986 ja 1992 välillä hän opiskeli kuvataidetta Hampurin taideteollisessa ammattikorkeakoulussa missä hän on sittemmin toiminut myös opettajana. Hänen esikoisteoksensa oli lähes 300-sivuinen sarjakuvateos Der unschuldige Passagier (1993). Muista teoksista mainittakoon Lingus Savant des Eaux, joka on myöskin julkaistu suomeksi (Napa 03, 1999), Hundert Ansichten der Speicherstadt, Salut, Deleutze! ja Neue abenteuer des unglaublichen Orpheus. Martin tom Dieckin avantgardistisia sarjakuvakirjoja sekä sarjakuvanovelleja on suomen lisäksi julkaistu saksaksi, ranskaksi, espanjaksi, italiaksi ja puolaksi. Hänet on palkittu kahdesti (1994, 2000) Saksan arvostetuimmalla sarjakuvapalkinnolla (palalla leipää), Max und Moritz -palkinnolla.

Improvisaatiolla ja kokeiluilla on merkittävää rooli Martin tom Dieckin töissä. Hän suunnittelee tarinan kulun puitteet etukäteen mutta mitä lopulta tapahtuu, ei ole etukäteen yhtään varmaa. Dieck luonnostelee paljon ja kirjoittaa ylös ideoita. Mutta aina niin että asiat jäävät avoimiksi. Dieckin luoma maailma on unenkaltainen ja hänen hahmot viettävät aikaa tutkiessaan maailmaansa. Kuten tekevät myös lukija ja taiteilija itse.

Veden kuvaajana Martin tom Dieck on mestari. Vesi näytteleekin usein tärkeää roolia hänen teoksissaan. Niin myös Viattomassa matkustajassa. Viaton matkustaja kertoo nimettömäksi jäävästä päähenkilöstä joka löytää itsensä hiljalleen avomerelle lipuvasta laivasta. Laivaa asuttavat monet persoonalliset hahmot mutta etsimäänsä kapteenia maihin kaipaava päähenkilö ei löydä. Kohti avomerellä raivoavaa myrskyä seilaavan laivan kurssi pitäisi saada käännettyä mutta kukaan ei tunnu tietävän missä kapteeni on. Laivan henkilökunta ja matkustajat ovat kyvyttömiä tekemään tärkeitä päätöksiä ilman mystisesti kadonnutta kapteenia. Pian herää epäilys onko kukaan edes koskaan nähnyt kapteenia ja onko häntä ylipäätänsä olemassakaan? Tunnelmallisen tarinan voi tulkita eksistentialistisen etsinnän metaforaksi mutta siitä pystyy vaivatta nauttimaan syvempää merkitystä miettimättäkin.

Martin tom Dieckin kotisivu
pieni juttu Viattomasta matkustajasta

Mainokset

One Response to “SYKSYN UUTTA DAADAA osa 3”


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: