KUVITTAJAT VILLISSÄ LÄNNESSÄ

kesäkuu 16, 2008

Viime sunnuntain Hesaria selaillessani alkoi jälleen kuvittajan otsasuonta tykyttää. Jokin aika sitten liityttyäni Napa kuvitusagentuuriin kuvittajana tulin tietoiseksi Helsingin Sanomien kuvittajien sopimusasioista. Olen tehnyt Hesarille kuvituksia vuosien varrella jonkin verran ja Hesari on ollut mieluinen työnantaja. Hesari maksaa työstä ihan hyvin ja tarjoaa laajan näkyvyyden. Itseäni, toisin kuin satoja tai tuhansia muita, ei koskaan pyydetty allekirjoittamaan sopimusta missä luovun kaikista oikeuksistani tekemiini kuvituksiin. Tultuani tästä sopimusasiasta tietoiseksi olen kieltäytynyt minulle tarjotuista kuvitustehtävistä. Talouteni ei ole niin vakaalla pohjalla, että voisin sanoa ettei kieltäytyminen harmittaisi ja kirpaisisi ihan v…sti. Pisto lompakossa tuntuu aina pahemmalta kun näen ettei iso osa kollegoista voisi välittää vähempää siitä mitä he tekevät koko ammattikunnalle työskennellessään esim. Helsingin Sanomille (Huom. Hesari ei ole ainoa joka vaatii itselleen kuvittajalta kaikkia oikeuksia).

Helsingin Sanomat (ja muutamat muut) vaatii siis kuvittajia allekirjoittamaan sopimuksen missä he luopuvat kaikista oikeuksistaan tekemäänsä työhön. Tällöin lehti saa kaikki oikeudet (nykyiset ja tulevat) kaikkiin työn tuloksiin mukaan lukien edelleenluovutus- ja muunteluoikeuden.

Taustalla on Helsingin Sanomien ja eräiden muiden kustantajien yritys ja halu saada Kopiostolta tekijälle tarkoitetut tekijänoikeuskorvaukset. Ilman kaikkien oikeuksien luovuttamista työnantajalle tapahtuu eurojen jako tällä hetkellä tekijän ja kustantajan välillä 50-50, mikä on minusta kustantajalle enemmän kuin kohtuullinen ratkaisu. Ehkä jopa laittoman kohtuullinen. Mutta jotkut kustantajista haluavat kaiken. Kun kuvittaja on allekirjoittanut sopimuksen, ei tämän oikeuksista ja niistä maksamisesta tarvitse murehtia. Säästyy aikaa, vaivaa ja rahaa. Kustantajat voivat siis teettää kuvituksista vaikkapa t-paitoja, kuppeja, kasseja, kirjoja jne. tai myydä niiden oikeudet taholle joka tekee niillä bisnestä, ilman että heidän tarvitsee maksaa tekijälle minkäänlaista erillistä korvausta.

Olen monesti ajatellut liittyä johonkin kuvittajien etujärjestöön mutta jos järjestöt eivät ole halukkaita taistelemaan tällaisen perustavan laatuisen kuvittajien oikeuksia polkevan asian puolesta, en tiedä miksi maksaisin liittymismaksun tai olisin osa toimintaa joka pelkää vastapuolen hermostuvan eikä uskalla tarttua toimeen. Eikö etujärjestöt ole juuri luotu näitä tilanteita varten? Jos vallitseva tilanne olisi amerikkalaisesta elokuvasta, olisimme perustaneet jonkinlaisen liiton, eikä yksikään piirtäjä suostuisi työhön ja jos suostuisi, siltä murskattaisiin polvien lisäksi sormien nivelet.

Itse suosittelen kaikkia kuvituksia tekeviä boikotoimaan Helsingin Sanomia ja muita lehtiä ja kustantajia jotka vaativat itselleen kaikkia oikeuksia kuvittajan tekemään työhön. Ensinnäkin moiset vaatimukset ovat epäoikeudenmukaisia, epäkunnioittavia ja kohtuuttomia ja toiseksi jokainen joka tekee töitä näille tahoille on lyhytnäköinen ja tekee vain hallaa omalle ammattikunnalle. Me kaikki tarvitsemme rahaa ja näiden työnantajien maksama palkka tulee jokaiselle varmasti tarpeeseen mutta jos haluamme parantaa omaa asemaamme ja saada oikeutta, työn vastaanottaminen ei edistä asiaa yhtään. Minun silmissäni jokainen kuvittaja joka tietää vallitsevasta tilanteesta ja silti työskentelee näille tahoille on petturi ja vie leivän kollegoiden suusta. Minusta raja on vedettävä viimeistään tähän.

Luultavastikaan kirjoitukseni ei liikuta ketään mihinkään suuntaan ja siksi esitän hartaan toivomuksen Helsingin Sanomille, että he ymmärtäisivät kuvittajien tilanteen. Asettuisivat heikomman osaan ja tekisivät sen mikä on oikein.

Mainokset

3 Responses to “KUVITTAJAT VILLISSÄ LÄNNESSÄ”

  1. daada Says:

    Kommentoin itse tekstiä ja teen muutaman lisäyksen. Kuulin tämän kuvitussopimusasian olleen ajankohtainen kymmenen vuotta sitten. Tulen siis hiukan jälkijunassa. Asiat eivät ole kuitenkaan edenneet kuluneen vuosikymmenen aikana. Kuulin myös samankaltaisesta tapahtumasarjasta mistä myöskään en ollut tietoinen. Kyseessä oleva yritys oli ostanut blogilistan ja laatinut sinne kirjoittaville ja kuvia julkaiseville samantyyppisen sopimuksen kuin lehtikuvittajille. Asiasta nousi haloo ja sopimuksen sisältöä muutettiin. Nyt ihmettelen miksei kuvittajien sopimuksia ole saatu rustattua yli kymmenessä vuodessa yhtään oikeudenmukaisemmiksi kun blogikirjoittajilla samaan asiaan meni jokunen viikko?

    Teen vielä selväksi Napa agentuurin yrittäneen neuvotella Hesarin kanssa. Hesarille tarjottiin uutta sopimusmallia. Lehden linja oli kuitenkin taipumaton.

  2. daada Says:

    Myös Kvaakissa keskustellaan aiheesta. Jotenkaan en ylläty kun ennestään tutut nimimerkit kieriskelevät vain oman napansa ympärillä. Ei se yhteinen etu vaan minun, minun, minun, …

    http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,6898.75.html


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: