SARJAKUVA-FINLANDIA

helmikuu 20, 2008

Kuvittelin tänään kirjoittavani blogiin pienen maininnan Daadakirjojen tai vähintään Daada-artistin Sarjakuva-Finlandia ehdokkuudesta. Toisin kävi. Katkeraa kalkkia juotettiin. Tapahtunut ei kuitenkaan päässyt täysin yllättämään sillä näin viime yönä unen joka myötäili päivän tapahtumia tuskallisen tarkasti. Aamulla naapurin palohälyttimen ulinaan herätessäni osasin siis jo odottaa tulevaa. Myönnän, että oman kirjan puuttuminen listalta oli suunnaton pettymys. Amanda Vähämäen Pullapellon puuttuminen ansioistaan huolimatta oli odotettavissa mutta harmitti siltikin. Listalta puuttui useita vastaavan tasoisia teoksia. Daada-artistin Katja Tukiaisen ja Otavan julkaiseman Kisun ABC:n finaalista ulos raakkaaminen tuntui sitävastoin järjettömältä. Paras suomalainen sarjakuvakirja vuosiin jätetään ulkopuolelle ja tilalla nähdään harrastajien ja fanipoikien kyhäämää kevyttä viihdettä. Kirjallisuuden Finlandiaan tai ehdokkaisiin en ole syvällisesti tutustunut mutta sellainen kuva kisasta on jäänyt ettei siellä ehdolla ole vitsikokoelmia tai kioskikirjallisuutta.

Sarjakuva-Finlandiassa on selvästi haluttu laittaa samalle viivalle viihde ja taide. En vastusta ajatusta, kulutan itsekin viihdesarjakuvaa enkä arvota taidesarjakuvaa teosta lukematta viihteellisempää vastinetta paremmaksi, mutta suomalainen viihdesarjakuva ei vain yksinkertaisesti ole yhtä tasokasta kuin mitä vastaava ns. taidesarjakuva on. Ei mitenkään, eikä millään mittarilla. Kärjistetysti radalla on mikroautoja formuloiden seassa. Tamperelaiset ovat väkisin halunneet mukaan viihdeosaston isolla rintamalla vaikka laatu olisi heikompaa. Itseasiassa ja omituista kyllä, tarjolla olisi ollut laadukkaampaakin kotimaista viihdettä mutta finaaliin pääsi vain isompien kustantamoiden viihdepläjäykset. Kilpailun lehdistötiedotteessa todetaan suomalaisen sarjakuvan elävän kukoistusaikaansa. Kuitenkaan uusien kustantamoiden, jotka nimenomaan ovat nostaneet kotimaan lisäksi maailmalla suomisarjakuvabuumin, julkaisuja ei valintalistalta löydy.

On sanottu, että Sarjakuva-Finlandia tuo näkyvyyttä ja arvostusta alalle. Epäilen kuitenkin kiinnostaako suurta yleisöä Kiroilevan Siilin sekä Viivin ja Wagnerin lisäksi muut ehdokkaat. Pelkään pahoin, että ei. Toivottavasti olen väärässä. Samalla pelkään myös, että niitä oikeasti kiinnostaa mutta “väärät” ehdokkaat, sarjakuvan Juhani Palmut.

Ensi tuskan laannuttua täytyy kuitenkin tunnustaa ettei tilanne ole ihan niin paha. Ehdokkaiden joukkoon on mahtunut muutama ymmärrettäväkin ehdokas ja yksi omista suosikeistani. Jos Petteri Tikkasen Kanerva ei voita, niin toivon totisesti, että Uotinen valitsee kirjoista omalta kantiltani katsottuna hirveimmän vaihtoehdon eli Kekkonen vasta-alkaville ja edistyville. Sen jälkeen koko jutulle ei voi kuin nauraa.

keskustelua aiheesta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: